Laat jij je beperken of ben jij een schaap?

“…ik bin bliede da’k gain boer bin. Din bin ik ja noeit vrij…” Deze gevleugelde uitspraak kwam van een cliënt op de kinderboerderij. Zijn dagbesteding is ingericht van maandag t/m vrijdag en  tussen 9 uur en 16 uur. Maar koeien hebben geen weekend. Een interessant gesprek volgde….

Wie zorgt er dan in de weekenden voor de dieren. En ’s avonds en in de vakantie? Na een kwartiertje babbelen over zorgen voor koeien en schapen én zorgen voor jezelf werd het hem duidelijk. Je zorgt iedere dag voor je zelf, poetst elke dag je tanden, eet iedere dag en geeft betekenis aan je dag. In ons lijf zijn we net koeien en net schapen. Ons lijf kent geen weekend (al is een paar dagen rust wel plezierig…) en ook geen werkweek. Een gedeelte van die dagen breng je door met anderen en maak je mooie dingen, doe je zinvol werk en draag jij je steentje bij aan de samenleving. Op welke manier dan ook (zie mijn vorige blog). Het was een waardevol gesprek.

We stinken er allemaal in…

Moeder natuur heeft alleen seizoenen bedacht en Vader tijd plakt ze aan elkaar. Al het andere zoals je dat terug ziet in je (digitale) agenda’s en ervaart in je hoofd hebben we zelf bedacht. Het is er niet, we hebben het bedacht. Je kunt de dag niet vastpakken, de week niet ruiken en de maand niet proeven. Het zijn begrippen die wij bedacht hebben om verleden, heden en toekomst te duiden en daarmee onze activiteiten te organiseren. Koeien hebben daar geen last van.

Als er één schaap over de dam is…

(doet moeder natuur haar werk)

Het schaap in mij

Ik betrap me erop dat ik zowel koe als schaap in me heb. Het weekend bestaat bij de gratie van afgesproken regels (school, sport en werk). Ondertussen doe ik op zaterdag werkzaamheden voor mijn werkgever en ga ik op dinsdagmiddag schaatsen met m’n dochter. Ik heb een afspraak. Voor een vast bedrag per maand lever ik werk, organiseer ik activiteiten, streef ik naar resultaat. Dat is afgesproken. Daarnaast laat ik me leiden door de seizoenen, dag en nacht en de behoeften van mij en mijn gezin (de kudde zeg maar…). Een boer is inderdaad nooit vrij, maar heeft alle vrijheid. Ik ben nooit vrij, maar ervaar alle vrijheid. Misschien maar eens kijken naar de inrichting van de dagbesteding…

Zo nog maar even mijn mail checken en het stuk over zelforganisatie lezen en dinsdag met m’n dochter mee naar haar NK schaatsen scholen-ploegenachtervolging in het olympisch stadion.

Voel je vrij mijn blogs te delen, mij te volgen of uit te nodigen.

Voor nu een mooie dag!

Groeten Hink

Plaats een reactie