Investeer jij in wat goed is of beter kan?

“…de sterkste schakel? De zwakste toch! Als die breekt is de verbinding weg en heb je niets meer”. Zo hebben we dat geleerd en daar zijn we in gaan geloven. We zijn gaan geloven in de kans op mislukking, de kans op falen. Zelfs zo erg dat we onze spreekwoorden en gezegden zo hebben ingericht.

Afgelopen jaren heb ik veel teams voorbij zien komen. Ieder team even uniek. Ieder individu is uniek en heeft talenten. Wat maakt dan dat we ons focussen op de zwakste schakel in plaats van de sterkste?

Toen ik als leidinggevende mijn eerste functioneringsgesprekken ging voeren met mijn teamleden, had P&O mij een aantal formulieren gemaild die ik moest gebruiken. Het eerste formulier beschreef het proces; 4 weken van te voren inplannen, 2 weken vooraf onderwerpen aangeven en ik moest binnen 3 werkdagen na het gesprek een verslag klaar hebben. Ja, ik. Het tweede formulier beschreef het draaiboek voor het gesprek; “Stel de medewerker gerust en bied iets te drinken aan…”. Alsof ik als leidinggevende een boeman was voor wie je bang moest zijn. En met het derde formulier vielen mijn nagels acuut uit en kreeg ik spontaan ouderdomsvlekken. De onderwerpen die ik moest bespreken. Chronologisch graag…

Na het kopje thee en een matte glimlach over het lage verzuim moesten we het hebben over de “Ontwikkel- en verbeterpunten”. Wat kun je nog niet, waar ben je slecht in, wat moet je nog leren, wat moet je anders doen…. zucht.

Daar gaat het volgens mij dus mis.

Is iemand al niet zo goed in vergaderingen voorzitten, moet hij dat maar eens even gaan oefenen tot de zomervakantie. Heeft iemand moeite met het organiseren van een bijeenkomst, leef je uit op het eerste lustrum. Zo zonde. Zo dom.

Ieder teamlid is uniek, heeft talenten, mogelijkheden, kwaliteiten en ambities. Daar wil ik in investeren, daar maak ik tijd en geld voor vrij. Laat iemand doen waar hij goed in is. En nog beter in kan worden. Niet alleen goed voor hem, maar voor het hele team. Je ontwikkeld je sneller in iets waar je feeling voor hebt, passie zweet en blij van word. En die ontwikkel- en verbeterpunten dan?

Daar ligt mijn opdracht. Het is aan mij de verschillende talenten bij elkaar te krijgen. Wie is aanvullend in het team en welke talenten zijn complementair. Wat worden de sterke schakels in het team. Zo bouw je een team van sterke schakels. In mijn talentgesprekken ligt de focus op waar je goed in bent en nog beter in wilt worden! En we doen het bij voorkeur wandelend en vaker dan eens per jaar en ze mogen het zelf schrijven ;-). Zo creëer je een uniek team als een ketting van kennisvaardighedenpassie en eigenaarschap.

De sterkste schakel telt, mijn team telt!

Plaats een reactie