Ben jij aardig of betrouwbaar?

…ik dacht heel lang dat ik TE aardig was. En alles waar TE voor staat is niet goed is mij geleerd. TE aardig leek verdacht veel  op slijmen, werd geassocieerd met het ontbreken van ruggengraat en ballen.  TE aardig was niet goed. Meer voor watjes. En ik was aardig. Of TE?

Voor de functie van leidinggevende moest ik tijdens een sollicitatieprocedure een assessment afleggen. Ik had een pakkende brief geschreven, allerhande gesprekken gevoerd en ik mocht door! Door naar LTP Groningen voor een dagje door de mentale, cognitieve, numerieke en persoonlijkheidsscan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat r*tespannend vond. De dagen ervoor hield ik mezelf tegen de lamp en bladerde terug door versleten assessments en functioneringsgesprekken van weleer. Ik bleek goed in aardig! Goedaardig zeg maar (je kunt het minder treffen).

Niks TE aardig

In mijn voorbereiding stelde ik mezelf de vraag of ik nou aardig was of aardig deed. Dat maakt nogal wat uit. Zit het in mijn genen en ben ik een pleaser of paste ik het toe op de momenten dat het mij handig leek en ben ik een manipulator. In de nabespreking van het assessment bleek mijn vooraf besproken verwachting niet helemaal te kloppen. Ik was niet TE aardig. Ik was aardig conform de normgroep. Gelukkig maar…pfff. Niks TE. Wat restte was dus dat mijn idee TE aardig te zijn een vorm van manipuleren met zich mee droeg. En daar is niets mis mee, dat doet iedereen elke dag (daarover meer in een volgende blog). Aardig zijn is goed en we doen het te weinig. Aardig zijn is oprechte aandacht tonen.

Aardig duurt maar een week

(vrij vertaald naar Gerrit Braks 1933-2017)

Liever betrouwbaar

Betrouwbaar is van een andere orde. Dat gaat een etage dieper en gaat wel terug naar de genen. Ook dat kwam naar voren in het assessment. Een keertje niet aardig zijn wordt een dag later vergeten en vergeven als je wél aardig doet. Blijk je echter niet betrouwbaar (liegen, bedriegen, jatten, afspraken niet nakomen enzovoort) dan trek je dat de volgende dag niet even recht. En dan bedoel ik niet om een “leugentje om bestwil” (doen we ook dagelijks), maar op een breuk in de vertrouwensband. Dan kun je nog zo aardig zijn, TE aardig zelfs, maar dat is niet de lijm voor het repareren van een kapotte relatie. Aardig duurt maar een week, betrouwbaar een leven lang. (en eh… de hoeveelheid ballen die je in de lucht houdt is van invloed op je betrouwbaarheid. Minder is meer. Zie mijn vorige blog.)

Ik ga zo mijn dochter maar eens naar de schaatstraining in Thialf brengen. Dat hebben we afgesproken.  Ondertussen doe ik aardig tegen haar….en werk ik aan een goede relatie.

Voel je vrij mijn blogs te delen, mij te volgen of uit te nodigen.

Voor nu een mooie dag!

Groeten Hink

Plaats een reactie