Ik heb 52 weken vakantie. En jij?

“…wanneer ga jij met vakantie? Over drie weken pas? Tjonge jonge…nog even volhouden dus.” Volhouden dus! Volhouden impliceert dat je er moeite voor moet doen. Dat het je onevenredig veel energie kost. Alsof het je te veel is. Te zwaar. Verplichtingen. Maar stel nou eens dat je hele leven vakantie is…

De toiletrol

Dit soort gesprekjes vinden vaak plaats bij het koffieapparaat, zo aan het begin van de zomer. “Waar ga je heen?” en vooral: “Wat ga je doen?” Alsof je iets moet doen. Veel gesteun en gekreun over allerhande zaken die eigenlijk nog af moeten voor je de werkdeur achter je dicht slaat. Iedereen “is er aan toe!?!?” Sommige collega’s lopen al met een toiletrol over de gang. De vakantie is door de decennia heen verheven tot een symbool van vrijheid. Als een soort noodzakelijke tegenhanger van ons werkend bestaan.  In de vakantie kun je kiezen of je iets gaat doen en zo ja, wat je dan gaat doen. De ondertoon is echter vrijheid.

De jager-verzamelaar

Zo’n 10.000 jaar geleden toen we nog als jager – verzamelaar in kleine groepen rondzwierven, bestond het begrip werk nog niet. En ook geen vakantie. Er waren nog geen managers en data-analisten. Geen PBL-uren en functioneringsgesprekken. Ook geen werk en ook geen vakantie. En dat hoefde ook niet. Bij alles wat je deed was de onderstroom vrijheid. Je leefde met de seizoenen en koesterde de dag. Vrijheid in verbondenheid zonder dat het saai wordt of verveling toeslaat.

 Altijd vrij

Stel dat je dat gevoel van vrijheid kunt uitsmeren over die dagen dat je geen vakantie hebt. Ruwweg zo’n 250 dagen met collega’s, klanten, concurrenten. Met stamgenoten, dierbaren en vijanden. In je hoofd even terug naar de tijd dat je leefde in plaats van dat je geleefd werd. Even terug van een systeemwereld naar een leefwereld. Blij zijn met elke dag. Zou je niet altijd vrij kunnen zijn?

“What day is it?” asked Pooh. “It’s today!” squeaked Piglet. “My favorite day” said Pooh.

Ik ben blij met mijn werk, dat mag duidelijk zijn. Mijn werk voelt niet als “volhouden”. Ik ervaar vrijheid in verbondenheid, niet als verplichting. Ik wil de leefwereld stimuleren en de systeemwereld terugbrengen naar proporties van 10.000 jaar geleden. Fijne vakantie allemaal!

Voel je vrij mijn blogs te delen, mij te volgen of uit te nodigen.

Voor nu een mooie dag!

Groeten Hink

2 gedachten over “Ik heb 52 weken vakantie. En jij?”

 1. Hi Hink,

  Vermoedelijk laat jij mensen in je teams doen wat ze écht goed kunnen en ervaren ze grote autonomie en voelen zich verbonden. Misschien is drie weken vakantie wel spannend? Wat “moet” je dan doen? Én niet te vergeten de stress dat het ook nog leuk moet zijn.

  Groetjes vanuit Frankrijk

  Beantwoorden
  • Bonjour Marieke,

   Je vermoeden is juist. Eigenaarschap en autonomie zijn twee grootheden die ik koester in mijn werk als leidinggevende en teamcoach. En die drie weken? Die kom ik wel door. Een weekje met mijn neus in de studieboeken en in de pen en aansluitend met het gezin naar Spanje. Mijn enige stress is de vlucht… van de rest maken we iets leuks!

   Voor nu een mooie avond, groeten Hink

   Beantwoorden

Plaats een reactie