Ben jij een ja-knikker of nee-schudder?

…en daar zit je dan. Je hebt net JA gezegd. JA tegen een project, een klus, een opdracht, een afspraak…en je hebt nu al spijt. In de hectiek van ons dagelijks werk nemen we nauwelijks tijd even stil te staan bij de vraag die ons gesteld word. Neem jij wel eens 10 minuten bedenktijd voor je antwoord geeft?

Mijn vader

In mijn kindertijd ben ik van een verschillende clubjes lid geweest. Of omdat mijn vriendjes er heen gingen, of omdat het “paste” in de buurt, of omdat ik het gewoon leuk vond. In geval van de eerste twee opties gebeurde het wel eens dat in na enkele weken genoeg van dat clubje en wilde ik vroegtijdig afscheid nemen. Mijn vader gaf mij dan een duidelijke NEE; “…als je er aan begint maak je het ook af…”. Minimaal een seizoen lid blijven was het credo. Zo heb ik o.a. geleerd me buiten mijn comfortzone stand te houden (want dat ene clubje was echt-niet-mijn-ding).

Verkering

Tijdens de jaarfeest van de middelbare school vroeg een meisje me tijdens het dansen om “verkering” (zo ging dat in mijn tijd…). Als onervaren ja-knikker had ik de volgende dag al spijt. Ze was twee jaar jonger, had veel te lange teennagels en praatte alleen maar over de Dolly Dots. Na twee weken had ik alle moed verzameld om een “recht-uit-mijn-hart-NEE” te geven. Wat een opluchting was dat. Was ik op die fuif nou maar even naar buiten gegaan voor ik antwoordde en m’n vrienden gevraagd wie ze was.

Mijn eerste (en enige) baas

Inderdaad, mijn enige. De anderen waren allemaal leidinggevenden, teamleiders, managers en directeuren. Ik heb toen heel vaak JA tegen Otto gezegd. Of ik nog “even” dit en “even” dat…. Ik was 21, werkte 60 uur per week en fietste dagelijks bijna 40 kilometer. En tegen een baas zeg je nou eenmaal niet zo snel NEE. Je bent afhankelijk en de JA is voorliggend en bij een NEE heb je wat uit te leggen. Nu ruim dertig jaar verder stiekem nog steeds. Hoewel…

Mijn JA heeft pas waarde als ik ook NEE kan zeggen.

Mijn A heeft enkel zin als er een B op volgt. De JA en de A zijn net als de B en de Nee onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een NEE kan je sterker maken, mits oprecht gebracht, positief geformuleerd en na een momentje van overpeinzing. Heb jij het lef om NEE te zeggen? En kun je dat met droge ogen uitleggen? Probeer het morgen eens….

Gisteren nog NEE gezegd tegen een geweldige klus. Als ik JA had gezegd (en dus ook A) had ik te veel ballen in de lucht te houden om een goede B te realiseren en mezelf en de organisatie tekort gedaan!

Voel je vrij mijn blogs te delen, mij te volgen of uit te nodigen.

Voor nu een mooie dag!

Groeten Hink

1 gedachte over “Ben jij een ja-knikker of nee-schudder?”

Plaats een reactie