Ik ben voor 70% geel. En jij?

…op zoek naar houvast en identiteit heb ik veelvuldig testjes gedaan. Soms met kleuren, soms met cijfers. Soms voor een sollicitatieprocedure of assessment, soms uit nieuwsgierigheid op internet.  Maar bovenal om bevestiging te krijgen van mijn zelf beschreven blauwdruk (of geeldruk, rooddruk of groendruk). Zonde…

Een blauwe eend

Mijn ouders kochten voor het eerst een nieuwe auto. Een citroen 2CV6. Het was mei 1981 en mijn broer en ik werden betrokken bij de aankoop. Als bijna ex-pubers mochten we meedenken over de kleur. We wilden niet de kleur die “iedereen” had. Drie weken lang hebben Sietse en ik Lelijk Eendjes gespot en geturfd op kleur. Onafhankelijk van elkaar bleek dat blauw het minste voorkwam. Dus een blauwe Eend. Op de dag van aankoop reden we met ons gezin eendetrots van garage Letmaath Peize terug naar Zuidlaren. Wat een ontnuchtering. Eenmaal thuis hadden we onderweg 14 blauwe Lelijke Eenden gezien. Veertien!

Een blauwe collega

Ik heb een coach. En daar ben ik blij mee. Ze laat me andere dingen zien en dezelfde dingen anders. Tijdens een sessie bracht ik in dat ik anders wilde kijken naar mijn “blauwe” collega. Uit een test kwam naar voren dat ik 70% “geel” was en 15% “rood”, 10% “groen” en 5% blauw”” ….. En inderdaad, ik heb het niet zo op met regels, protocollen en procedures. Mijn collega – in mijn beleving 80% blauw – des te meer.

Mijn coach vroeg me de kamer rond te kijken en alles te onthouden wat blauw was, mijn ogen te sluiten en op te sommen wat ik had gezien. Een lamp, een vaas, een boek, gordijn en een sculptuur. Terwijl ik mijn ogen nog dicht had vroeg ze mij nu alle rode dingen in de kamer te benoemen. Ik wist het niet, ik had daar niet op gelet. Door alleen oog te hebben voor blauw, zag ik alleen maar blauw en miste ik alle andere kleuren die er ook waren. Mijn collega was dus evenmin alleen maar blauw. Het kleurdenken (hokjesdenken) vertroebelde mijn blik. Zonde…

iedereen is 100% kleurrijk.

Een blauwe enveloppe

Ieder jaar weer… belastingaangifte. Voor mij (slechts 5% blauw) is dat een ware stressor. Het verzamelen van documenten, het invullen van sjablonen en nalezen van regels en het zoeken naar mazen in het net van protocollen en wetgeving. Ook daar heb ik een soort coach… Zij helpt me door de cijfers heen, verplaatst een komma, draait een 9 om en laat me opnieuw kijken naar de zelfde schoenendoos met bonnen. Cijfers liegen niet en toch lijkt die enveloppe lijkt ineens roze. Heerlijk is dat toch…

Een blauwe lucht

Ik dacht dat ik na de Lelijke Eend alle stigma’s wel overboord had gegooid. Nee dus. Zo nu en dan is het fijn mensen om me heen te hebben die me scherp houden en anders laten kijken naar al het moois om mij heen. Liefst op een terras in de zon onder een blauwe lucht…

Voel je vrij mijn blogs te delen, mij te volgen of uit te nodigen.

Voor nu een mooie dag!

Groeten Hink

2 gedachten over “Ik ben voor 70% geel. En jij?”

  1. Mooi stukje schrijven Hink. Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar welke kleur mijn “trekjes” neigen te gaan. Ik heb een “donkerblauw” vermoeden, maar zal ergens dezer dagen eens zo’n 1-2-3-testje invullen Tot snel (denk ik) en een fijn weekend gewenst!

    Beantwoorden

Plaats een reactie