Ervaren verliezers

Het leven (dus ook die van jou) hangt aan elkaar van veranderingen. Zowel interne als externe veranderingen. In jouw ontwikkeling als mens ben je van baby, peuter, kleuter en puber uiteindelijk die volgroeide versie geworden die je nu bent. En nog steeds ben je aan het veranderen, zowel fysiek als mentaal.

Naarmate je ouder wordt volg je een soort curve waarin je eerst steeds sterker wordt, terwijl je gemiddeld na je 50e langzaam wat afneemt in kracht lenigheid en uithoudingsvermogen. Je levert uiteindelijk in, je verliest iets. Iets waar je blij mee was, trots op was. Weg…

Ook mentaal is er zo’n curve denkbaar. Alleen ligt het hoogtepunt op die lijn vaak wat verder weg. Op enig moment kun je bepaalde ontwikkelingen niet meer bijbenen, merkt je dat je minder snel nieuwe dingen oppakt dan vroeger en dat het je meer moeite kost je nieuwe materie eigen te maken. Je aanpassingsvermogen neemt gestaag af. Terwijl je daar vroeger zo trots op was. Vroeger…

Die interne veranderingen gaan gepaard met externe veranderingen. Rookte je vroeger op een verjaardagsfeestje de hele woonkamer blauw van de rook, vandaag de dag zijn er nauwelijks nog openbare plekken waar je kunt roken en de prijzen van tabak zijn nauwelijks betaalbaar. Schreef je vroeger de overdracht van een avonddienst pen een balpen in een 24 rings multiband, vandaag de dag zit je een kwart van je tijd je handelingen te verantwoorden in allerlei computersystemen en softwarepakketten. Vroeger was alles beter…

Maar is dat wel zo?

Veranderingen zijn van alle dag, alle tijden en alle mensen. Niemand uitgezonderd. En als er iets veranderd, schept dat een nieuwe situatie. De oude situatie laten we achter ons. Iets achterlaten waar je ooit blij mee was, wat ooit vertrouwd voor je was is een verlies. En daar hebben we het dagelijks mee te doen. Jij, ik en iedereen om ons heen. Wij veranderen, de wereld om ons heen veranderd. En in iedere verandering ligt een verlies besloten. En aan verlies kleeft vaak rouw.

Een andere werkplek, een nieuwe leidinggevende, een nieuw registratiesysteem, een nieuw basisrooster, een demotie…. Maar ook het verliezen van lichaamsfuncties, inleveren van aanpassingsvermogen of het overlijden van een dierbare. Allemaal veranderingen, gepaard met verlies en kunnen leiden tot rouw.

Leidinggeven = (h)erkennen van verlies.” – HS

Als leidinggevende sta ik vaak aan de bron van een verandering voor de medewerkers. Het moet goedkoper, beter en tot in detail terug te vinden zijn wat je hebt gedaan, waar, met wie en met welk resultaat. Als leidinggevende wil ik graag vooruit. Ik heb veel verloren, voel iedere dag gemis en ben nieuwsgierig naar wat komt.

Ontwikkelen is veranderen

Je kunt echter alleen vooruit als je “dat wat ooit was” bespreekbaar maakt, erkenning geeft. Daarin onderscheid zich de leider. Iemand die verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt, de individuele ontwikkelingen herkent en erkent. En ontwikkelen is ook veranderen.

Het helpt je als leidinggevende om je eigen veranderingen en je eigen verliezen scherp te hebben.

Hoe breng jij het verleden, heden en de toekomst bij elkaar? 

Een goede leidinggevende is een ervaren verliezer…” – HS

2 gedachten over “Ervaren verliezers”

  1. Lieve leuke Hink,

    Met heel veel trots ..
    Wees vaker trots , zegt filosoof Martha Claeys, want het is meer dan pochen met jezelf.
    Trots is ongepast en onwenselijk dacht Martha(28).
    Ze promoveerde op de emotie en pleit voor meer trots.
    ‘ Trots, in de vorm van zelfrespect, is een motor van emancipatie, protest en sociale gerechtigheid ‘ .
    Dan denk ik aan jou Hink .
    Liefs,
    Conny

    Beantwoorden

Plaats een reactie